БИОЛОГИЧНО АКТИВНО "СКЕЛЕ"


Биологично активно „скеле” може да помогне на хора за подмяна на изгубени или липсващи костни тъкани
Майката природа е дала на гущера уникална възможност да възстановява телесна тъкан, която е била увредена или разкъсана – ако опашката му е откъсната, тя израства отново. Природата не е била толкова щедра спрямо човешките същества. Но ние може би сме способни да се приближим до тази възможност, благодарение на ново изследване направено в Университета на Тел Авив (УТА).

Професор Мейтел Зилберман от катедрата по Биомедицински технологии към УТА е разработила ново биологично активно „скеле” направено от разтворими влакна, което може да помогне на хората да заменят изгубени или липсващи кости. С повече изследвания, тя твърди, че това може да служи като базисна технология за регенерация и на други човешки тъкани, включително мускули, артерии и кожа.

„Биоактивните агенти, които карат костите и тъканите да се регенерират са на лице. Проблемът е, че никаква технология не можеше ефективно да ги доведе до тъканта около липсващата кост” казва проф. Зилберман. Нейните изкуствени и гъвкави скелета съединяват тъканите, като отделят вещества стимулиращи растежа в местата, където е необходима нова кост или тъкан – също както скеле, което обгражда съществуващите сгради, когато е необходимо да се направи проверка на сградите.

Научни коментари за тези влакна се появиха в редица списания, включително Acta Biomaterialia, а влакната в момента получават лиценз чрез Ramot, Компанията за технологичен обмен на УТА.

Активни импланти

Откритието, което още няма име, може да бъде използвано за възстановяне на липсващи кости в крайници изгубени при инцидент или при зарастване на челюст при поставен зъбен имплант, казва проф. Зилберман. Скелето може да бъде оформено така, че костта да расте с правилната форма. Влакната мога да бъдат програмирани да се резорбират и да не оставят никаква следа.

Нейната технология има потенциал да бъде използвана в козметичната хирургия. Вместо силиконови импланти за оформяне на брадата или скулите технологията може да се използва за „израстване на собствени” скули или сочни устни. Но проф. Зилберман казва, че още е твърде рано да се мисли за такива приложения. Тя започва своята работа в катедрата по биоматериали в Югозападния медицински център на Тексаския университет в Далас, а понастоящем се е концентрирала върху различни медицински приложения на своята разработка. Едно от тях е предназначено да увеличи ефективността на зъбните импланти. Тя счита, че нейното откритие ще се използва за възстановявне на тъканите в бъдеще.

Въпрос на структура

„Нашият материал е много специален” обяснява професор Зилберман. „Влакната не само поддържат части от тялото, като кости и артерии. Те са също така специално разработени за контролирано отделяне на медикаменти и протеин. Нашата специална 3-D матрица може да събере заедно различни лекарста. Матрицата придава на тялото форма, предразполагайки го да израстне отново и подсилва липсващите части” казва тя.

Засега ин витро резултатите за костите са добри и някои непубликуани резултати от опити с животни са многообещаващи по отношение на костната регенерация, казва професор Зилберман. „Звучи просто, но не е. Доста е трудно да се разработи процес за създаване на скеле за костен растеж. Деликатна работа е да се създадат такива условия, при които да не се наруши работата на молекулите на растежа.

Наскоро професор Зилбермен разработи изкуствено скеле от влакна и органично скеле, което образува тънък филм. Технологията може да бъде прилагана и за регенерация на периферни нерви. „Нашите влакна осигуряват всички предимства, които са търсени от специалистите по възстановяване на тъканите” казва проф. Зилберман. „Понеже са тънки, те са идеални при нужда от деликатни скелета. Но те също могат и да са градивните камъни за костите и тъканите, когато са необходими по-големи структури”.


Популярни публикации