ПОДУТИ /ОТЕКЛИ/ КРАКА



Причини. Застой на кръвта в краката у бременни жени и сърдечноболни хора, болни с разширени вени, при бъбречни болести, пристягане на краката с ластици, навяхване и изкълчване на глезена и др.
Признаци. Подуването (отичането) на краката се забелязва обикновено и най-често при хора, които дълго време стоят прави. От това краката започват да горят, след това отичат до коленете и болният не е способен за работа. Ако кракът се натисне с пръст, за известно време остава трапчинка на натиснатото място. Отокът при леки сърдечни заболявания след лежане изчезва.
Предсказание. Зависи от болестта, която предизвиква подуването.
Предпазване. Да се избягват причините, които го предизвикват.
Лечение. Насочено е срещу болестта, която предизвиква подуването (отичането). Ако не е известна, народната медицина използва следното лечение:
I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 20 зелени листа от индрише и 20 ядки от бадеми или кайсии, счукани в дървен хаван на кашица, 3 месести лимона, смлени на кашица заедно с корите, но без семките, и по 10 г обикновена валерианова тинктура и тинктура от глогов цвят (от аптеката).
II. Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от агримония, борови връхчета, исландски лишей, маточина, мащерка, орехови листа, спирея, росопас и смил — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици се запарват с 500 г вряща вода. Захлупена, на тих огън се вари 15 минути и като изстине, се прецежда и се пие подсладена с мед и лимон по вкус.
Диета. Същата, както при остър артрит. Освен това след ядене болният да взема по 1—2 чаени лъжички бъзов мармалад и да изпива една чашка сок от моркови и ябълки.
Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от по 2 супени лъжици корени от коприва и овес (зърна) и 1/2 лимон — в 1200 г вода се варят 20 минути. Като изстине, се прецежда през тънка кърпа и се подслажда с мед по вкус.
III. Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка смес от 500 г чист пчелен мед и 15 г рафинирана сяра (от аптеката).
IV. Веднага след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от пача трева, полски хвощ и целина (листа и клонки) по 100 г, бял равнец (цвят), гръмотрън (корени), мента пиперита, мечо грозде и миризлива теменуга — по 50 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици с прибавка на 15 шипки, разрязани на две, и 1 чаена лъжичка резене се запарват с 500 г вряща вода. Вари се 10 минути и като изстине, се прецежда. Може да се пие подсладена с мед и лимон.
V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г вода. След това при подути стъпала се прави топла баня до над глезените (37оС за 10 минути) с отварка от борови клони. Едно снопче в 5 л вода се вари 30 минути. След това в същата отварка се добавя двойна шепа орехови листа, вари се още 10 минути и преди снемане от огъня се прибавя 1 стиска морска сол. Щом солта се разтопи, отварката се снема от огъня, прецежда се и се използва.
След банята краката се изтриват до сухо и се обвиват или в компрес от 4 ката, натопени в топла отварка от мъжка папрат (корени): 2 супени лъжици корени в 500 г оцет се варят 30 минути и веднага се прецежда. Или пък се обвиват в торбички от тънко хасе, напълнени с топъл (37°С) пресен селски хлебен квасец, засилен за всяко стъпало с по 4 супени лъжици сурови настъргани диви кестени и с по 1 изравнена чаена лъжичка нишадър и рафинирана сяра от аптеката. Отгоре се слагат вестник и вълнен чорап. Следват разтривка на гръбнака от долу на горе във вид на малки кръгчета с памуче, натопено в камфоров спирт, 1—2 пъти и коремен компрес от 2 бархетни парчета, натопени в топла отварка от орехови листа. Отгоре се слагат вестник и вълнен пояс. На сърцето отпред и отзад се поставя по 1 мушама от хаваджива (20 на 25 см) с тропосани отгоре им парчета тънък найлон, набоцкан с дебела игла, за да диша кожата свободно, а на главата се поставя „шапка“ от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квасец, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка, като се държат до сутринта.

Ако подуването на краката е от горещините, краката може да се наложат и с каша от накълцан здравец. Ако подуването е от удар, мокрите чорапи може да се топят и в куршумена вода (от аптеката). Ако отокът е твърд на пипане, компресите на краката (мокрите чорапи) да се натопяват във вода, в която са възварени 2 лъжици камилско сено, или пък краката да се налагат с пресни листа от мъжка папрат. Ако отокът е с изглед на нагнояване, да се наложи с лапа от сурова тиква. Често от подобни налагания отокът се разнася и болките минават.
VI. Сутрин. Изтриване на сърдечната област с камфоров спирт, фрикция на корема и половите органи с хладка вода, сухо изтриване и обвиване на стъпалата с подходящи парчета мушама от хаваджива, закрепени с чорапите.
Важни добавки:
1. С една и съща отварка може да се направят 15 бани.
2. Квасецът може да се използва 2 вечери подред, а мушамите 1 месец.
3. По обяд болният да легне и да вдигне краката си по-високо (на възглавница).
4. Да се носят леки и нестегнати дрехи.


Популярни публикации