СЕКРЕТ ЗА ЗДРАВЕ И СТРОЙНО ТЯЛО

Италиански учени са съобщили за важно откритие, пише Карло Брамбила в статия, публикувана във вестник „La Repubblica. Червените портокали предотвратяват наднорменото тегло и намаляват вероятността от възникване на тумори.
Това важно откритие е направено от учени от Европейския институт по онкология под ръководството на Пиер Джузепе Пеличи, асистент- професор по обща патология на Изследователския университет в Милано. Изследвания досега са извършвани само върху мишки, казва авторът, но се надяваме, че резултатите от тях, както и много други постижения на нутригеномиката – науката, която комбинира познания за храненето и генетика – могат да бъдат пренесени в близко бъдеще и върху хората.
Откритието е направено малко преди традиционните дни, които се провеждат под мотото „Портокали за здраве“. По инициатива на Италианската асоциация за ракови изследвания на две хиляди площади в италиански градове тази събота бяха продавани червени портокали от Сицилия. Средства от тази кампания ще бъдат изразходвани за научни изследвания за борба с рака.
Известно е, че диета богата на червени плодове и червени зеленчуци и билки, които са с високо съдържание на антиоксиданти, притежава анти-раков ефект, казва Пеличи. „В своите експерименти ние искахме да сравним качеството на традиционните и червените портокали. За да се проучи евентуалното им влияние върху затлъстяването, в резултат на консумация на тлъсти храни „, – казва той. В експеримента една група от мишки вместо вода при високо калорична диета получавала червен портокалов сок, а друга група със същата диета -обикновен портокалов сок. В резултат на това, мишки, хранени с червен сок, не затлъстявали, а тези, които пият обичайния сок, както и тези мишки пили само вода значително затлъстели.
През следващите месеци, учените ще се опитат да разберат точно кои вещества, съдържащи се в червените, оранжеви, червени и зелени зеленчуци, помагат за борба с наднорменото тегло.

Популярни публикации