СЪРДЕЧНО СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ХОЛЕСТЕРОЛ

СЪРДЕЧНО СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ХОЛЕСТЕРОЛ

Атеросклерозата на кръвоносните съдове е най-честатат причина за развитие на исхемична болест на сърцето, мозъчно съдови спазми и инсулти, смущения в периферните кръвоносни съдове.

ФАКТОРИ НА РИСКА

- Възраст и пол;
- Тютюнопушене и алкохол;
- Повишено кръвно налягане;
- Наднормено тегло;
- Захарен диабет;
- Фамилна обремененост;
- Повишено ниво на холестерола;

Съчетанието на тези фактори със сигурност гарантира заболяване на сърдечно съдовата система. Особен фактор на риска е високото ниво на холестерола. Той е една от причините за образуването на т.н. калциеви плаки в съдовете, които пък са в основата на запушването на артериите, доставящи кръв и кислород за сърцето и органите на човешкото тяло. Не бива да се забравя, че холестеролът в нормални стойности се намира във вътрешните ни органи. Поет обаче с храната / млечни продукти, меса, яйца, морски храни / в по-големи количества, или като преобладаваща храна води до риск. В организма холестерола се пренася от т.н. липопротеини ниска плътност– ЛДЛ- до съответните кръвоносни съдове, или органи и образуват плаки. Запушването на артериите води до намалено количество на кислород до тъканите- особенно чувствителни са сърдечните мускули. Вече се счита, че дори 30% намаляване на проводимостта им може да доведе до инфаркт, а в мозъка до инсулт. При това няма незасегната възраст- верно е,че по-възрастните са по-застрашени, верно е и , че мъжете повече страдат от исхемични заболявания на сърдечно-съдовата система. Не можем да не споменем и т. н. триглицериди- и те се получават основно от храната. ВИСОКИЯТ ОБЩ И ЛОШ ХОЛЕСТЕРОЛ, ВИСОКИТЕ СТОЙНОСТИ НА ТРИГЛИЦЕРИДИТЕ СЕ СЧИТАТ ЗА ОСНОВЕН РИСКОВ ФАКТОР В СЪРДЕЧНАТА ПАТОЛОГИЯ.

И ВСЕ ПАК ВРЕДЕН ЛИ Е ХОЛЕСТЕРОЛЪТ,ПОЛУЧЕН ЧРЕЗ ХРАНАТА?
Вреден е при системно хранене с богати на мазнини храна / мозък, яйчни жълтъци, тлъсти меса, кремове, масла, мас, мляко, сладолед, както и олио от палми или кокос/ . При хора с повишени стойности на ЛДЛ / лошият холестерол/ се препоръчва употреба на зехтин, слънчогледово и царевично олио, соево и фастъчени масла- те обаче трябва да са пресни, защото бързо гранясват.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ ХОЛЕСТЕРОЛЪТ ВИ Е УВЕЛИЧЕН
- Дори при пълно здраве трябва да се проследява холестеролът веднъж на пет години;
- Яжте не по- повече от един яйчен жълтък дневно /и ли два белтъка/ ;
-Консумирайте повече плодове, пресни зеленчуци, нетлъсти меса, птици без кожата им, ниско маслени продукти;
- Не бързайте с лекарствата- не са евтини, а понякога с диета, ежедневно физическо натоварване, движение и здравословен начин на живот / без никотин и алкохол/ - ефектът е по- бърз;
- Природата ни е дарила с безопасни и с лечебни свойства продукти- пектин, арония, копривата, полският хвощ, риган, черна боровинка, великденче и позабравената захарна тръстика, от която става чуден петмез- много ефикасен против атеросклерозата;
- Особено се препоръчват ръжен или черен хляб, бобови храни, риба;
- Мненията за употребата на алкохола са противоречиви- изследванията показват, че червеното вино има защитен ефект при сърдечносъдовите заболявания. Говори за умерено пиене / до две питиета, една бира или чаша вино / . Употребата на алкохол при увеличени стойности на триглицеридите или хипертония не се препоръчва. При напрегнатия начин на живот на българина и слабите финансови възможности на болшинството на хората, едно заболяване е тежко бреме за семействата им.


ИЗГОТВИЛ: Д- Р ЙОВКО ПАСПАЛДЖИЕВ, ГЛ. ЕКСПЕРТ, ОТДЕЛ ОПАЗВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ, РИОКОЗ- ЯМБОЛ

Популярни публикации