ЦВЕТЕН КОД КЪМ ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ

Здравето е състояние на абсолютно равновесие и може да бъде поддържано само когато има идеален ритъм и хармония в тялото, ума и духа.
Точно както, ако искаме да сме здрави, ядем разнообразна и балансирана храна, така се нуждаем и от балансирана цветова енергия. Тези допълнителни питателни вещества хранят не само физическите ни клетки и органи, но имат силно влияние върху емоционалната, умствената и нервната ни дейност и върху духовното ни съществуване.
Но коя е основата, върху която да надградим здравословния си живот? В книгата си Идеалното здраве, д-р Дипак Чопра казва: Яденето е съзидателен акт, който избира суровата материя на света, така че да се обърне към теб. Трябва да приемаме в телата си храни, които ще задействат пълните ни възможности. Цветната жизнена диета използва това като основа, чрез която да определи качествата на съществуването във връзка с цветната енергия и храните, които я съдържат. В тази глава ще ви представя най-важните храни за всеки от цветовете на дъгата. Можете да използвате обяснените тук принципи, когато избирате пресни местни сезонни храни за собствените си нужди.
Червен лъч – добър апетит
Трябва да се радваме на добър апетит и изобилие от енергия. Трябва да сме готови да посрещнем предизвикателствата на живота и да водим здравословен полов живот. Имаме нужда да поемаме полезни вещества от храните, които ядем, и ефикасно да изхвърляме остатъчните материали и токсините. Червените лъчи ни дават възможността да разберем, че имаме специална задача на тази земя, която само ние можем да изпълним. Тази способност, заедно с основната жизнена енергия ще ни даде мотивация и сила да постигнем целите си в живота. Тъй като червените лъчи дават на тялото жизненост и енергия, те ни помагат да оцелеем.
Храни с червено излъчване
Плодове: диня, малини, ревен, червени боровинки, червени джанки, червени сливи, червени стафиди, червени череши, червени ябълки, шипки, ягоди;
Подправки: градински чай, мащерка, мента, розмарин, синап, чер и бял пипер, цветове на хибискус;
Варива: чер боб, червен бъбрековиден боб, червена леща;
Зеленчуци: артишок, домати, кресон, лук и картофи с червена кожица, морски плодове (червени и черни), патладжан, репички, спанак (зелен с червени дръжки), червено зеле, червени люти и сладки пиперки, цвекло и всички зеленчуци, които съдържат желязо като ряпата, магданоза или спанака.
Оранжев лъч – изпълнени с енергия
Здравото тяло означава да имаме буден ум и да се интересуваме от всичко около нас. Тогава телесните ни функции ще са в хармония и ние ще сме изпълнени с енергия. Силна имунна система ще ни предпазва от болести и кожата ни ще сияе от здраве. Ще имаме добро кръвообращение и стабилно храносмилане.
Представете си как седите пред бумтящ огън и получавате радостта и топлината на оранжевата енергия. Тя ни прави общителни, оптимисти и открити към хората. Това е много съзидателен цвят, тъй като произхожда от червената енергия, която е действена и обгръщаща, и от жълтата енергия, която е свързана с ума и идеите. Оранжевото влияе на нашата сексуалност, за да можем да се наслаждаваме на любовта и да я изразяваме чрез физическите си тела. Оранжевата енергия ни помага да изразим емоциите си, за да създадем силни и здрави връзки. Оранжевото е цветът на здравето и е едновременно свързан с храносмилателните, половите органи и далака. Храните с този цвят стимулират апетита и действат тонизиращо, като ни дават физическа енергия и умствен стимулант.
Храни с оранжево излъчване
Плодове: кайсии, манго, мандарини, оранжеви пъпеши, папая, портокали, праскови;
Подправки: джинджифил, женшен, индийско орехче, кардамон*, кориандър, кумин, чесън, шафран;
Варива: оранжева леща;
Семена: всички семена;
Зеленчуци: моркови, пълнозърнени, стар лук, тиква;
Други: бели сирена, меласа, черен мед, ябълков оцет, яйчен жълтък.
Жълт лъч – весело и щастливо състояние
Всички ние се нуждаем от весело и положително отношение към живота. Положителните мисли ни помагат да излъчваме предпазващи сили около себе си. Жълтото символизира тази лъчиста жизнена сила. Златистожълтото е цветът на слънцето, на силата и интелигентността. Тази светлинна енергия ни помага да разширим хоризонтите си с нови идеи и възможности. Златистите храни подхранват ума, което увеличава умствената ни сила, подобрява логическото мислене и паметта.
Тъй като златистожълтото е цветът, който свързваме със слънцето и дневната светлина, то подобрява настроението ни. Всички се нуждаем от чувство за хумор и от способността да видим смешната страна на живота. Това ще се улесни чрез консумиацията на оранжеви, златисти, златисто-кафяви, златистожълти и жълти храни.
Храни с жълто излъчване
Плодове: ананас, банани, грейпфрут, златисти ябълки, жълти круши, жълти пъпеши, жълто цариградско грозде, кайсии;
Зърна: булгур, овес, овесени ядки, ориз, просо, пшеница, ръж, царевица;
Подправки: индийско орехче, канела, кимион, кориандър, кумин, куркума*;
Варива: кафява и жълта леща, нахут;
Семена/ядки: всички;
Зеленчуци: бели репички, жълти пиперки, картофи с жълта кожица, пащърнак, ряпа с жълто месо, сладки картофи, тиква, царевица;
Други: масло, светъл мед, растителни масла като слънчогледово, сусамово, шафраново, царевично, ябълков оцет.
Зелен лъч – любвеобилна и разбираща природа
Всички ние се нуждаем от способността да даваме и получаваме любов. Трябва да поддържаме баланс и хармония в живота си – по този начин ще привлечем изобилието и напредъка. Зеленото е цветът на балансираната сила, на напредъка на ума и тялото и на природата, която ни носи спокойствие, равновесие и хармония. Този цвят влияе върху сърцето и кръвното налягане, успокоява нервите. Всеки знае каква нужда имаме, когато сме в стрес, да избягаме от града сред зеленината на природата. Там можем да дишаме по-дълбоко, да се почувстваме освободени от проблемите си и волни. Зеленото е освежаващ и възстановяващ цвят.
Хората с открити сърца не страдат от високо или ниско кръвно налягане и имат стабилна нервна система. Сърцата и белите им дробове са силни и те могат да дишат дълбоко, да получават храна от въздуха така, както от хранителните продукти и водата.
Храни със зелено излъчване
Плодове: авокадо, зелено грозде, киви, лимони, ренклод, смокини;
Подправки: босилек, магданоз, мента, розмарин, черен оман, чесън;
Варива: зелена леща;
Зеленчуци: авокадо, артишок, броколи, брюкселско зеле, зеле, зелен грах, зелен фасул, зелена чушка, краставици, маруля, праз, синьо-зелено водорасло и други зелени морски плодове, спанак, тиквички, целина;
Други: зехтин, извара, кисело мляко, пълномаслено мляко, соево мляко.
Син лъч – способността да се отпуснеш
Способността ни да се отпускаме и да си почиваме е пряко свързана с енергийното ни равнище. Сините лъчи са свързани с дихателната система, увеличават преноса на кислород към тъканите и способността ни да извличаме чи от въздуха. Когато дишаме силно и дълбоко, вие сме изпълнени с енергия, а когато дишаме повърхностно, бързо се изморяваме. Когато ни липсва синя енергия, страдаме от умора заради липсата на кислород в организма и мозъчните клетки.
Когато през деня сме изпълнени с енергия и творчески я използваме, нощният ни сън е дълбок. За нещастие много малко от нас имат здрав сън. Често пъти сме преследвани от кошмари, тъй като през деня умовете ни са прекалено стимулирани. Консумацията на големи количества тежки храни на вечеря също добавя към напрежението на телата ни и на сутринта се чувстваме уморени и лениви. Важно е вечер да приемаме само леки ястия, които съдържат сини и зелени лъчи (вж. глава 4, стр. 106–108). Тези храни ни отпускат и успокояват. Вечерното пиене на чай или кафе например е вредно, тъй като и двете напитки съдържат инфрачервени лъчи. Чаша мляко или какао вечер ще ни помогне да заспим, тъй като млякото е от зеления спектър, защото произхожда от зелената трева.
Трябва да се научим как да се наслаждаваме на правилното отпускане на тялото, ума и духа. През целия ден сме толкова заети и напрегнати, че вечер трябва да си отделим малко време, за да помислим върху събитията от деня. Не е чудно, че ни е трудно да вземаме решения. Старата мъдрост, че утрото е по-мъдро от вечерта, не е чак толкова неразумна, тъй като по време на съня си използваме различна част от мозъка. Трябва да направим връзка с тази интуитивна област на съзнанието ни, а това може да се случи само когато си почиваме. Слушането на музика, четенето на хубава книга, градинарството, рисуването или друга творческа дейност ще ни покажат пътя към по-нежната и кротка част от природата ни. Сините храни ще са ни от помощ при постигането на тази цел, като отдалечат мислите ни от телесните процеси и ги насочат към по-фините неща от живота.
Храни със синьо излъчване
Плодове: боровинки, сини сливи, синьо грозде;
Зърнени: синя царевица;
Подправки: исоп, карамфил, лайка, майоран, трицветна теменуга, цветове от пореч, цветове от цикория,
Зеленчуци: аспержи, гъби, картофи със синкава кожица, синьо-зелени водорасли;
Други: бирена мая, многонаситени растителни масла, някои видове бяла риба.
Индигов лъч – знание и вдъхновение
В много източни философии индиговият цвят е свързан с чакрата на третото око, което се намира между веждите. Тази област ни помага да се съсредоточим върху живота си, така че да започнем да виждаме нещата по-ясно. Индиговата светлина има силно успокояващо въздействие върху долната част на мозъка и създава състояние, което е близко до упойката. Тази връзка ни води към най-добрите ни качества, дава ни способност да се отнасяме със съчувствие, дискретност и съпричастност.
Както сините и пурпурните храни, продуктите с индигов цвят ни въздействат успокояващо.
Храни с индигово излъчване
Плодове: авокадо, бяла и червена черница, къпини, черни череши, черни смокини, черно цариградско грозде, сливи, джанки, стафиди;
Подправки: ванилия, женско биле;
Зеленчуци: гъби, маслини, патладжан, сладки пиперки (черни), трюфели, черен боб, черна ряпа;
Други: соев сос, някои водорасли.
Лилав лъч – съзидателност и интуиция
Всички ние сме творчески личности, въпреки че много от нас потискат или не признават съзидателните си способности. Само човекът може да получи вдъхновение от музиката, изобразителното изкуство, поезията и танца и да създаде дух на идеализъм и разбиране на духовната природа, макар че повечето от нас отричат тази уникалност на човека. Лилавите храни ще ни помогнат да стимулираме творческите си способности, като увеличим възприемчивостта си.
Трябва да се научим отново да се свързваме с интуицията си и с по-висшето си аз. Това ще освободи истинската ни съзидателност. Лилавото осигурява храна за всички тези клетки в горната част на мозъка и връзките с интуицията и духовните възприятия. Поради тази причина лилавите храни са жизненоважни за тези, които медитират, които следват някакъв духовен път или работят с невидимите енергии. Лечителите, терапевтите, ясновидците и медиумите са хората, които трябва да се съсредоточат върху енергията на лилавите лъчи.
Лилавите лъчи са свързани с мозъка и централната нервна система, те ги засилват и подхранват. Поради тази причина лилавите храни са ключови за умственото ни здраве.
Лилавите храни съчетават енергията на синия и червения лъч. Комбинирането на тези два цвята създава цвят със собствени качества. Те са енергизиращи, но същевременно успокояващи и разхлаждащи, истинска храна за ума. Лилавите храни осигуряват енергия, без да прегряват организма ни.
Храни с лилаво излъчване
Плодове: бъз, къпини, лилави боровинки, лилаво грозде, лилави джанки, лилави сливи, маракуя;
Зърна: лилава царевица;
Подправки: лилави цветове, мащерка, обикновен градински чай, сладка теменуга, трицветна теменуга, цветове на лавандула, цветове на слез;
Варива: лилави бобове;
Зеленчуци: алабаш, артишок, бледо лилави бамбукови връхчета, воден лук, гъби, захарно цвекло, зимна ряпа, картофи с лилава кожица, китайски водни кестени, лилави броколи, лилави водорасли, лилаво зеле, патладжан, сладки картофи, трюфели, цикория.

Популярни публикации