12 юни, 2010

БЯЛОТО БРАШНО

Векове наред човекът е консумирал житното зърно цялостно - събирал го е направо от класовете и го е сдъвквал със здравите си зъби. По-късно, с откриването на огъня, се е научил да си прави хляб от смлените на брашно житни зърна. Столетия наред се е смилало цялото зърно и се е пекъл пълнозърнест хляб, задоволяващ напълно потребностите на човешкия организъм. В наши дни обаче д напредване на техниката при обработката на брашното се отстраняват обвивката и зародишът на семената и хлябът се приготвя от бяло брашно. Бялото брашно, както и захарта, е опасен концентрат. Забравя се, че за толкова векове човешкият организъм се е приспособил към хляба от пълнозърнесто брашно.
С последните научни изследвания бе установено, че именно в обвивката и зародиша на зърното, които
се отстраняват при получаването на бяло брашно, се съдържат най-важните за здравето на човека витамини, ензими, микроелементи, соли, както и ценната целулоза, заредена със слънчева енергия. С други думи, угаждайки на разглезения си вкус, съвременният чо¬ек доброволно и самоубийствено се отказва от истински ценните съставки на храната.

ЛИЦЕТО ПОД ШАПКАТА МОЖЕ БИ СИ ТИ

Външните причини за заболяванията са много и включват: замърсяването на околната среда чрез химикали, които тровят храната, водата, въздуха и почвата: недостига на различни елементи в храната в резултат на несъвършените селскостопански методи и неправилното хранене; наследствените фактори, които влияят на метаболизма; натрупването на токсини, дължащо се на неспособността на тялото да преработи или изхвърли отпадъчните продукти по обичайните канали – червата, бъбреците, кожата и белите дробове; прекомерната употреба на лекарства с или без рецепта; електромагнитното замърсяване от изкуствени източници като високоволтовите електропроводи, мобилните телефони и антенните кули, компютрите и телевизионните екрани, водните легла и електрическите одеяла.