АЛКОХОЛ, КАФЕ, ТЮТЮН

За вредата от тези три продукта на цивилизования свят и особено за вредните последствия от продължителната им употреба се изнесе много информация през последните години, но все още се злоупотребява с тях. Предлагани по витрини и щандове, в пъстри и блестящи опаковки, лансирани като мода, алкохолът, тютюнът и кафето привличат все по-млади хора и този факт буди основателна тревога. За съжаление в повечето случай онова, което се диктува от модата, каприза или прищевките, не е свързано със здравия разум.
Естествено този разрушителен процес има своите причини, за които би трябвало да се помисли.
Една от тях, и дори може би основната, се корени в семейството. Навиците и отношението към света у човека започват да се формират още в ранните детски години. Младеж, расъл при родители, които са били нясно със сериозността на проблема и са се постарали да създадат у него правилно отношение и разбиране, мъчно би се поддал на влиянието на външната среда. Но за съжаление много родители не само нямат категорично отрицателно отношение към подобни неща, а сами пу¬шат или пият пред децата си и служейки им по този начин за пример, ги подтикват към това и полагат оснвите на бъдещи трагедии, свързани с тяхното здраве и личен живот. Вредните навици се утвърждават чрез семейството - ето защо то трябва да поеме своята отговорност. Не случайно често се употребя¬ва и изразът: „На този човек му липсват първите седем години...", отразяващ констатацията, че в най-ранна възраст семейството не е успяло да създаде у детето навици, които по-късно вече трудно се градят.
НЕОБХОДИМОСТ ИЛИ МОДА
Обикновено при липса на тонус, лесна уморяемост, намалено самочувствие, слаба концентрация, депресия или нещо подобно без замисляне се посяга към кафето, цигарата или чашката, без да се осъзнава, че подобни състояния означават, че в организма „нещо" не е наред и именно тава „нещо" трябва да бъде леку¬вано. С временната възбуда, която създават кафето, цигарите й алкохолът, те постепенно изчерпват силите на нервната система - основа за истинско здраве.
Нека чуем какво казва големият специалист и реформатор в областта на храненето д-р Аре Веерланд: „Кафето, тютюнът, алкохолът са истински от¬рови, отслабващи бавно, но сигурно съпротивител¬ните сили срещу инфекциите, както и разстройващи вътрешното равновесие на организма. Цивилизованят човек се самозалъгва, като се надява, че те могат да повишат работоспособността му. Те не съдържат градив-
на храна, нито здрави енергии. Ободряващото им действие винаги е последвано от още по-голяма депресия.
При пушачите никотинът упражнява вредно действие върху всички вътрешни органи: особено върху сърцето, нервите, стомаха, червата, белите дробове. Най-сериозни поражения нанася на белите дробове и кръвоносните съдове. Той е една от глав¬ните причини за атеросклерозата. Почти всички пушачи страдат от нарушена инервация на кръвоносните съдове и лесно получават спазми на мускулните капиляри, виене на свят, пристъпи на парализа.
При младежите никотинът отслабва волята за живот и пречи на нормалното им развитие.
Най-лошото при тютюнопушенето е, че се променя слюнката в устата и това нарушава храносмилателния процес. С течение на времето от тютюневия дим се разрушават клетките на слюнчените жлези, които отделят ензима птиалин.
Тютюнопушенето е вредно не само за пушачите, но и за всички наоколо, принудени да вдишват дима. Нормалният състав на въздуха е нарушен.
Моите лични наблюдения над родители-пушачи са, че децата им са много податливи на простудни заболя¬вания, организмът им е с повишена токсичност, често страдат от бронхит и други белодробни заболявания. Само безотговорни майки и бащи могат да си позволят да пушат, след като са поели дълга па родители.
Редовното пиене на кафе, по няколко пъти на ден, поддържа нервната система възбудена и това неминуемо води до изчерпване на резервите й.
С постоянната употреба на алкохол, тютюн, кафе, чай - все вредни за човешкото тяло - вие не бихте могли сутрин да се събуждате весели, жизнерадостни, да усещате задоволство, че живеете и светът да ви изглежда привлекателен и красив, което е присъщо на човек, чийто организъм има чисти тъкани и е здрав.

Популярни публикации