БЯЛАТА СОЛ

Жизнено важно е да се спазва оптимумът при използване на солта, за да не се стига до болестни състояния. Но и тук отделните специалисти дават различни препоръки: от 2-3 грама на ден до 5-10 или дори 15 грама. Много от учените са на мнение, че бъбреците не могат да се справят с повече от 5 грама, а според някои - дори само с 2, най-много 3 грама.
Има обаче автори, които изобщо отричат ползва¬нето на солта като хранителна подправка. Те смятат, че във всички продукти от растителен произход се съдържа достатъчно количество сол, задоволяващо напълно нуждите на човешкия организъм. Сериозен аргумент в полза на подобно твърдение са народите, които не ползват сол и това съвсем не се оказва вредно за тяхното здраве. Когато Христофор Колумб открил Америка, той заварил там здраво и жизнено население, което въобще не познавало подправката
сол. И до днес съществуват племена и народи, незасегнати от влиянието на цивилизацията, чиято диета е напълно безсолна.
Но нека чуем постигналия изключително здраве Пол Брег: „Солта не е жизнено необходим продукт. Ивестно е, че примитивните народи не познават сол. Изключвайки солта от вашия рацион, вие ще изпитате неудобство само първите няколко седмици. Най-прочутите готвачи на Франция приготвят своите световноизвестни блюда, без да добавят сол, замествайки я с други подправки: лук, чесън, билки и гъби."
А ето какво мисли кандидатът на медицинските науки руската лекарка-неврохирург Галина Шаталова, постигнала истинско здраве: „Един от моите основни принципи е храната да не се соли. Солта е причина за образуване на отоци, предизвиква вялост и склонност към простудни заболявания. Разбира се, отначало непосолената храна няма да ви се стори вкусна, но след някоя и друга седмица вие ще имате удоволствието да усетите натуралния вкус на продуктите.

Популярни публикации