ВРЕДНИ ХРАНИ БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР

Бялата рафинирана захар, сладка и любима, колкото и да не ни се иска да го приемем, се оказа вреден и опасен за човешкото здраве продукт. Но още по-тревожен е фактът, че нейното производство във всички страни продължава да расте за радост на тър-говците и за ужас на учени и лекари. Човешкият организъм действително ежедневно се нуждае от захар, но съвсем не в убийствено количество, консумирано в цивилизования свят, както и в концентрирания вид на фабричен продукт. В захарното цвекло, в захарна¬та тръстика, както и в плодовете, тя е в концентрация максимум до 18-20%. Освен това човешкият организъм вече милиони години се е приспособил приема-
нето на захарта да става в присъствието на пълния състав на консумирания плод или зеленчук, със съдържащите се в него витамини, аминокиселини, минерални соли. Тяхното отстраняване води до образуването на опасен концентрат. Учените са установили, че когато те липсват, организмът посяга, за да си ги . набави, към своите деца, което става причина за развиване на съответните болести.
Създадена е огромна индустрия за захарни изделия: бонбони, шоколад, торти, пасти, сладолед, подсладени напитки. Расте тяхната консумация, растат и пораженията от тях: диабет, кариес на зъбите, артрити, нервни заболявания. Получава се общо израждане не само на тялото, но и цялостно на личността. Жалкото е това, че при нас храненето от най-ранно детство е твърде обременено с подсла¬дени храни- млади хора мимоходом по улиците консу¬мират тъкмо храни, чиято главна съставка е захарта. Вече добре се знае как от кариес на зъбите страдат децата още от първите години на детството си. Всеки от нас е наблюдавал детски плач от ужас и страх при посещение на зъболекаря - наплашено от болезнени¬те манипулации на лечението. А колко малко са децата и младите хора със запазени зъби!
В страната Хунза, където никой не е чувал и не познава захарта, където все още няма такава фабрика, хората не страдат от зъбобол и кариес, както и от диабет и артрит. Хората запазват зъби-" те си за цял живот, което им осигурява пълноценно сдъвкване на храната.
При здравите народи набавянето на захарта за организма става единствено чрез плодовете и нишестето.
В миналото, когато българският народ разполагаше с много по-добро здраве, ползването на рафинирана захар бе изключение.
Както навсякъде, така и тук природата е определила оптимум. Позволим ли си да го нарушим - появяват се болестите. Безспорно не става дума за пълното изключване на захарта, но трябва да се положат усилия за нейното ограничаване до минимум, за за-мяната й със сладки плодове и мед - един естествен продукт, или поне с кафявата захар.
Децата трябва да се възпитават в ограничено ползване на захарта. Родител, който непрекъснато предлага бонбони, шоколади, сладолед или други подобни лакомства, е невеж родител. Той не мисли доброто на своето дете.
От най-ранна възраст децата трябва да свикват с естествения вкус на плодовете. Стремежът към сладкишите е плод на безотговорно възпитание.

Популярни публикации