Болестите си ги докарваме сами


Натрупаният хилядолетен опит на човечеството днес позволява да си отговорим на въпроси като защо боледуваме и дали сами неси докарваме болестите не само чрез начина си на хранене и движение, но и чрез помислите, реакциите, цялостната психологическа нагласа. Защото нашето тяло през цялото време ни говори, но ние или не разбираме езика му, или нямаме достатъчно време, за да го чуем. А всяка клетка от него реагира на нашите мисли и думи. Начнът ни на мислене е изразен в очите, устните, веждите. Думите определят поведението на тялото ни. Натам насочват източните философи и ни приканват да се вглеждаме по-често в себе си - отвън и отвътре.
ГЛАВАТА представя самите нас. С лицето си ние се показваме на света и на хората около нас. Те ни познават най-вече по специфичните черти, които носим върху лицето си. Ако нещо не е наред с главата, работатта е лоша - значи нещо съществено не е наред и вътре в нас. Заглеждали сте се как лицето на човека се променя с годините? Тук не говорим само за признаците на остаряването, които никой от нас не може да избегне. При възрастните хора бръчките по лицето, изразът на очите, излъчването са неповторимо индивидуални, защото са отражение на мислите им през целия живот с всичките му проблеми, грижи и радости.
КОСИТЕ - в тях е силата, казват източните философи. Спомнете си легендата за Самсон и Далила. Мощтта на Самсон не била в мускулите, а в косите. Щом ги острижел, лишавал се от гигантската си сила. Когато ние се страхуваме и това трае продължително време, губим част от косите си. Ако напрежението продължава постоянно, "украсата на главата ни" престава да расте, става рядка, вяла, без блясък и живот. Щом жените и мъжете всецяло се отдадат на бизнеса, започват масово да страдат от активно окапване и оредяване на косата.
УШИТЕ са органът, чрез който слушаме и чуваме. Хората с проблеми със слуха автоматично се затварят в себе си и така се отфелят от света, който е толкова несправедлив с тях. Често така правят и децата, когато не им се иска да чуят онова, което им се говори. А издърпването на ушите всъщност има много здравословен ефект. То не само болезнено обръща внимание на детето да слуша, но и разтваря повече ушната мида, за да нахлуе в нея повече кръв и да активира локалните рецептори.
ОЧИТЕ - наистина са прозорците ни към света. Когато зрението рязко се влоши, мъдреците предупреждават: дълбоката причина е, че страдащият човек сигурно отказва да види нещо конкретно, или нещо, което силно го смущава и плаши в самия себе си и в живота си. Така той ограничава постепенно светогледа си и насочва все по-рядко вниманието си към деструктивните неща.
ГЛАВОБОЛИЕТО ви прави непълноценни. Когато ви заболи глава, спрете се и опитайте да изхвърлите от главата си всичко, което ви притеснява, и онова, което ви унижава и потиска. Простете си грешки сами на себе си, простете и на обичаните от вас хора и постепенно ще се почувствате много по-добре.

МИГРЕНАТА обикновено се явява при хора, които много биха искали да са съвършени, да извършват всичко перфектно. тя спохожда и онези, които са натрупали в житейския си път много раздразнение, гняв и неудовлетвореност.
ШИЯ И ГЪРЛО - дават ни способността да мислим гъвкаво, да виждаме и другата страна на проблема, да разбираме гледната точка на другия, с когото спорим. А гърлото е нашата способност да отстояваме себе си, да поискаме това, което желаем да имаме. Ако често сме с простуда, тогава на лице е обърканост. Ларингитът обикновено означава, че сме толкова уморени от ядове, че не искаме повече да говорим. В гърлото е съсредоточена цялата ни творческа енергия. Затова острите болки на сливиците или щитовидната жлеза са симптоми на това, че в творчески план не сме успели да направим онова, към което сме се стремели. тъкмо в областта на гърлото стават и кардиналните промени в организма ни - казват източните религии. Ако ние се съпротивляваме на промените, тогава най-често страдаме от гърло. Забелязали ли сте, че когато нещо ви притеснява, вие инстинктивно се изкашляте, без това да ви се налага. Кашляме още от упоритост, от съпротива или когато подсещаме някого за нещо.
ГЪРБЪТ е нашата система за стабилност. Колкото е по-як гръбнакът ни, толкова по-добре се справяме - казва народната мъдрост. Проблеми в горната част на гърба са сигнал за недостатъчна емоционална подкрепа. В средната част се проявява чувството ни за вина. Аако се страхуваме от нещо зад гърба ни, тогава имаме чувството, че някой ни е ударил с юмрук....Не ни стигат парите, тревожим се за финансовото си бъдеще - това е отговорът защо болите са съсредоточени точно в долната част на гърба.
БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ ни дават способността да поемаме и даваме живот. Затова вдишването и издишването са толкова важни за всеки. А проблемите с тях възникват заради нашия страх да живеем пълноценно, да хвърляме всичките си сили в това, което е важно и съществено. Хора, които много пушат, по-често имат негативна нагласа към това, което вършат. зад дима на цигарата си те скриват умората от всекидневната битка с живота, която вече им натежава.
ГЪРДИТЕ при жените са символ на майчинството. възникне ли заболяване на млечните жлези, този факт означава, че ние буквално задушаваме с вниманието си друг човек или ситуация. Според източните философи ракът на гърдата е отговор на натрупана обида или злоба. Затова сполети ли ни, незабавно се освободете от страха, злобата или обидата, за да разчистите пътя на изцелението си.
СЪРЦЕТО олицетворява любовта, а кръвта - радостта, която блика у човека. Няма ли любов и радост, сърцето се свива, става студено, започва да бие по-бавно и човек постепено тръгва към анемия, склероза, инфаркт. Отдадени на житейските си драми, ние сами сме си виновни, че не можем да забележим радостта и обичта, която ни изпращат другите около нас. Попитайте себе си какво сърце притежавате: Студено, скръбно, златно, любящо? Това ще ви даде най-точния отговор и на много въпроси за здравословното си състояние.
СТОМАХЪТ - според философите смила и преработва всички нови идеи и ситуации. Затова, ако не можете да "смелите" нещо, започват и проблемите ви със стомаха. Всъшност ние не знаем как да асимилираме всяка нова жизнена ситуация. в недалечното минало първите пътници в самолетите бяха обгрижвани като потенциално болни. Днес никой не приема летенето по този драматичен начин. Да се реем в небето, да плуваме сред облаците ни се вижда съвсем нормално.
ЯЗВА НА СТОМАХА - чувствате нещо повече от страх, затова не сте бодри и пълноцени. А поводите за страх са толкова много - децата, работата, началниците, сметките за тока и парното. Няма значение колко сме високо в служебната йерархия. Страховете ни са големи: дали ще се справим, дали няма да се издъним фатално. А решението е толкова близко! Просто обичайте, пуснете любовта да влезе вътре във вас. в детството толкова често сте били радостни. Бъдете нежни и внимателни към детето във вас до старини.
КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА са знак, че сте събрали много горчиви мисли в себе си, че не отстъпвате лесно пред хора или ситуации. Вие повече от всички други имате нужда да си казвате, че животът е хубав, че той е просто прекрасен! И да се освободите от тревогите, натрупани в миналото. Всичко си е отишло, нищо повече не може да се направи, само дано да сте научили най-важните житейски уроци.
ПИКОЧНИЯТ МЕХУР, както всички болести в пикочо-половата система, означава, че сте имали съвсем погрешни представи за вашето тяло. Много често си мислите, че животът е грешно замислен и мръсен, че функционира подобно на пикочогонната или половата ни система. Но как тогава организмът ни ще изхвърли токсините, шлаката, всичко преработено от отганизма? Защото всяка функция на тялото ни е нормална и необходима. Отричайки този факт ние сами го натоварваме с болка и наказание.
ЯЙЧНИЦИТЕ олицетворяват съзидателната енергия в организма. Имаме ли проблеми с тях, значи, че творческите ни способности са потиснати.
КРАКАТА ни носят цял живот. Проблемите с тях са свидетелство за страх да вървим спокойно и уверено напред или нежелание да се движим в определена посока. Тогава нашите крака не вървят, а се влачат, дърпат ни назад. Разширените вени говорят за пълно несъответствие с някои близки или с работата ни, която, признайте си, направо ненавиждате!
НЕЩАСТНИТЕ СЛУЧАИ съвсем не са случайни. Ние сами си създаваме система от убеждения, които привличат нещастните случаи в живота ни. А самият нещастен случай е израз на раздразнение и обида - твърдят философите. Той изразява безизходица и абсолютна несвобода на човека да заяви своите чувства и вълнения. Натъпкан с недоволство, той се изправя срещу представителите на властта или обществото и е толкова озлобен, че иска да удари някого. Но всъщност удря себе си. А силата на болката ни посочва колко жестоко сме искали да се накажем.
РЕВМАТИЗМЪТ е болест, придибита от постоянна критика към себе си и към другите. Върху такива хора сякаш лежи проклятие. А това всъщност е тяхното желание да са идеални във всяка ситуация, пред всеки човек. Но този товар е непосилен, вкл. и за костната система.
АСТМАТА кара човек да се чувства така, сякаш няма право да диша. Изследвания доказват, че децата астматици са с високо развита съвест. Те поемат цялата вина на света върху себе си.

РАКЪТ е болест, предизвикана от дългонатрупана обида. Тя започва да разяжда цялото тяло. Чувството на безизходност и безнадеждност завладява съзнанието ни и изпраща сигнали на обреченост. Тук съветът на древните философи е: придобий умението да обичаш себе си и да се приемеш такъв какъвто си. Това лекува болестта.
НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО не е нищо друго освен нужда от защита - от болката, от критиката, от оскърбленията и от какво ли още не. Решаваме вътрешно, че да се борим със света е излишна загуба на време и енергия. затова доверете се на себе си, отворете се към живота, отпъждайте отрицателните мисли. Това е начинът за отслабване.
ТУМОРИТЕ при жените, според философите, са резултат на емоционален удар върху тяхната женственост. С тази тежка болка те живеят дълго, преди да се появи туморът. Същото е и при мъжете и тяхната мъжественост. Ако личните взаимоотношения с някого приключват, това в повечето случаи се възприема като край на нещо важно и съществено в самите нас. Но това съвсем не е така. То всъщност ни показва колко много струваме, щом не сме се съгласили да правим компромиси, лишени от смисъл.
Всъщност въпросът не е втова, какво ни се случва в този наш живот, а как ние реагираме на случващото се - справедливо и вярно спрямо природата или самоунищожително...

Яна Петрова, сп."Ние жените"

Популярни публикации