Нов речник на симптомите

Част от трудностите при разбирането на болестите се корени в думите, които медицината употребява. Колкото са по-специализирани и сложни, толкова са по-отдалечени от самия проблем. Често пъти, те представляват просто латинският превод на нещо съвсем обикновено. Отивате, например, на лекар с болки в ухото и излизате от кабинета му с отитис медиа. И двата израза обаче нямат нищо общо с причината на заболяването, а само назовават резултата. Медицинските термини объркват хората със своята фалшива мистичност и ги правят безпомощни пред лицето на болестта. Нещо повече – те елиминират всяка възможност да се излекуваме сами или да предотвратим повторените на проблема.
Би било полезно, струва ми се, да се опитаме да изясним болестните процеси, като им дадем по-информативни и близки до реалността наименования. Ето някои примери:
Екзема – гняв, който се изразява чрез кожата.
Сърбеж – раздразнителност и неспокойствие, проявени посредством кожата.
Главоболие – гняв, който избухва в мозъка под формата на болка.
Световъртеж – противоречиви пориви, пораждащи физическо неравновесие.
Възпаления – локални натрупвания на токсини, причинени от страх да изразим чувствата си.
Проблеми със ставите – наслоено психично напрежение, което се проявява в мускулите и ставите като стягане, водещо до възпаления и изкривявания.
Акне – неприязнени чувства, проявени върху лицето.
Рак (при непушачи) – дълго трупани отрицателни емоции, фокусирани в дадена област.
Депресия – неизразен гняв, заключен от страх, който се корени в позната или забравена (датираща от най-ранното детство) причина.
Астма – гняв, заключен в белите дробове от страх, напластен в бъбреците.
Проблеми с очите – неспособност или нежелание да видим нещата, които ни заобикалят.
Проблеми с ушите – неспособност или нежелание да чуваме.
Глухота – отказ да чуваме, изключване.
Скованост – свръхконтрол и неподатливост към промяна на всички нива.
Синузит, сенна хрема, пристъпи на кихане, секрети от носа – неизплакани сълзи.
Дори тези определения са много общи и би било далеч по-добре да ги индивидуализираме във всеки конкретен случай. Все пак, ако схванете идеята, която се крие зад тях, сигурен съм, че ще можете да намерите специфични имена за страданията на своите близки и познати, без да обръщате внимание на медицинските диагнози. Ето как би звучало едно индивидуално определение: „Родителите се разделили преди две години и потиснатото разочарование на дъщерята се проявява чрез болки в ставите й.”

Популярни публикации